Trip Melayan Big Talapia di PPR KG. Batu

Written by Geliga Ent on Wednesday, July 21, 2010 at 7:53 PM


Salam Kepada Semua Komuniti Group Pancing. Dah lama GP tak g memancing bersama sahabat GP. Kali ini GP melepaskan gian untuk memancing ikan talapia.Kawasan yang menjadi tumpuan adalah di PPR Kg. Batu. Air sungai yang mengalir laju dan tahap neutral dan kandungan PH air yg tidak terlalu kotor mempunyai habitat didalam air yang semakin hari semakin banyak walaupun sudah ramai orang memancing, menjala, menjaring kecuali MENGEBOM. Disana menurut akta undang-undang pemancing Kg.Batu dalan enakmen 5 muka surat 109 segala jenis cara pemancingan selain mengunakan joran adalah dilarang sama sekali. Denda maksima RM 500 atau kerja amal membersih tandas PPR selama sebulan. Kata salah seorang penduduk tinggal berhampiran di flet PPR. GP difahamkan bukan setakat ikan talapia sahaja yang menghuni sungai tersebut, ada juga habitat lain seperti ikan keli, belot, ikan jaw(bandaraya), ikan liko, ikan haruan dan ikan toman yang besar saiz peha anda(Tempat-tempat tertentu).

sekitar kawasan port PPR Kg. Batu


Percaya atau tidak? kalau ingin kepastian dan kebenaran pergi la memancing dikawasan sana.Sejak tahu port mancing yang "bayek"GP dan sahabat selalu pergi kesana. Al maklum la dekat dengan kediaman. Lokasi tersebut tidak perlu masuk kehutan atau pun semak samun. Parking tepi jalan, bawa cangkul anda sendiri kemudian carik cacing berhampiran dan terus memancing. Tak sampai 10 minit ikan faverote talapia bersaiz satu dan 2 tapak tangan pasti akan meyambarnya.(tapi dengan skill dan pengalaman yang otai) baru leh dapat bro.heheh.Ikan disini tidak berbau tanah dan enak di panggang ataupun digoreng. bersama dengan kicap cili api. Perghtt terangkat woo..
GP juga difahamkan oleh penduduk berhampiran kawasan tersebut adalah kawasan 'majal' bagi pembonceng motosikal, kerana hampir 30 motosikal di hemtam dek kereta atau lori. Kira-kira 10 orang maut dan diketemuakan ajal disana. Walhal jalan yang baru dibuat, cantik dan besar. Mungkin ini adalah takdir dan kecuaian para penunggang motosikal itu sendiri. GP nasihatkan anda semua berhati-hatilah dijalanraya. Pakai topi keleder, pandang kiri kanan dan jangan merempit. Insyaallah anda akan pasti selamat. serba sedikit GP sempat merakamkan aksi-aksi para pemancing yang dah macam pertandingan pulak berderet joran serta orang ramai yang memancing disana. Kita saksikannya.
Sekian dari GP. Wassallam.

ikan talapiah bersaiz satu dan 2 tapak tangan sememangnya anda akan berpuas hati dengan hasil tangkapan

Cayalah hasil anggaran 3 kilo

0 Responses to "Trip Melayan Big Talapia di PPR KG. Batu"

Google Website Translator Gadget

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Senarai Komuniti Pemancing Malaysia

GROUPPANCING

Selamat datang ke GROUPPANCING. Motif Utama Kami Adalah Untuk Mengumpul ahli-ahli pemancing Serta membuat trip memancing di Malaysia.Blog ini juga secara tidak langsung dapat meyemarakkan lagi hubungan diantara Komuniti pemancing dari segi hobi, minat, info, pengalaman serta persahabatan.Insyaalah GROUPPANCING akan berkembang dan maju. Sebarang pertanyaan Email: grouppancing@yahoo.com