GEMPAR!!! SOTONG BERKEPALA MANUSIA!!

Written by Geliga Ent on Sunday, April 25, 2010 at 9:56 PM


Inilah sotong Kurita yang dijumpai oleh wanita Indonesia yang berkepala seakan akan manusia.


Orang ramai datang berduyun-duyun ingin meyaksikan dengan mata kepala mereka sendiri.
Sotong tersebut hidup dan bergerak-gerak sewaktu mereka melihatnya.


Mari kita lihat dengan dekat..bila kita teliti lama-lama. Rupe bentuk sotong ini agak pelik. Adakah ini benar atau satu khayalan atau pembohongan semata-mata? Tepuk dada tanyalah selera. Tiada yang mustahil. Apa-apa pun itu adalah kuasa ciptaan yang Maha Esa. Wallahualam..

TRIP KUALA SELANGOR 2010

Written by Geliga Ent on Sunday, April 18, 2010 at 7:47 PM



Salam kepada Komuniti Group Pancing Malaysia. Mintak maaf kerana lewat untuk mengulas Trip Kuala Selangor. Maklum la GP sibuk sedikit. OK kali ini Group Pancing dengan Team Fuji Xerox Berkomplot untuk ke Kuala selangor. Tujuan utama nak pancing udang galah. Tapi umpan udang beras dan umpun-umpun pun takde jual kat sekitar Ijok. Takpe la kat jeti tu boleh tangguk anak udang. Dengan mengambil masa kiran-kira 40 minit dan + 40 minit (sesat) untuk mencari jalan ke jeti Kg Sepakat. haha.


Sampai aje Kg. Sepakat perut pun dah lapar singgah jap minum teh ais dan berger. Selepas makan kami pun bertanya pada peniaga disana. ”Kenapa takda org memancing?” die kata musim udang dah kurang la. Jadi kami pun bercadang untuk ubah tempat la pergi ke sungai Kuala Selangor. Tiba-tiba terdengar suatu bunyi yang kuat macam berada di konsert la pulak. Kelihatan sekumpulan mat-mat rock tengah jamming di kawasan kg tersebut. Mak aihh..siap ada studio jamming tu. Sempat juga la dengar 2 3 lagu seperti sweet Child dan Hotel Carlifonia untuk mengubati kekecewaan memancing udang galah..hehehe.

Lepas tu kami terus blah dan menuju ke kuala selangor untuk mencari umpan. Pasar pasir penambang adalah tempat yang paling sesuai untuk mendapatkan unpan. Ikan disana fresh-fesh dan baru turun dari laut la katakan.jadi beli la udang, kerang dan ikan sardin.
hari hendak melabuhkan tirainya. Kami pun singgah dulu di masjid Kuala Selangor untuk solat dan berehat sementara menunggu waktu malam. Selesai jer solat isyak singgah gerai makan malam dlu sambil melihat perlawanan akhir antara N.9 dengan kedah. Kedah kalah padam muka.Mesti bengang Mr Arip.hahaha..Air dah nak pasang ni. Kami pun terus bersiap sedia untuk memancing. Disini kami merakam sedikit gambar ketika memancing di atas jambatan tersebut.


Sekitar perjalanan di kawasan Ijok. Banjir besar ooo.abis tenggelam rumah diorang..kesian.


kelihatan orang-orang kg. bergotong royong membersihkan rumah.


jenis-jenis umpan yang digunakan.


kalau air surut umpan sikit pun tanak dijamahnya..sabar-sabar..


Sesi menunggu air pasang.


Doble troble..yeahh!


Duri adalah ikan paling bayak dinaikkan oleh Arip. Masak asam gulai pun sodap!


ikan gelama ikan duri, bercakap bohong lama-lama mencuri..dengar la nasihat Arip ini.


En Sham dengan Gelamaya..


alahai baby gelama pun angkut..


Dapat lg..Gelama yang menunggu sgt lama.heheh


Akulah juara ikan duri..hehehe


sekali turan double lagi da..dapat sekilo buat gulai sedap tu..


Separauh Hasil tangkapan kami..


Para pemancing haruslah menitik beratkan keselamatan. Kerana agak merbahaya juga memancing di atas jambatan ini. Mana tidaknya, lori, traler dan bas lalu sebelah jerk..kalau nak sentap ikan tu harus la berwaspada. Nak sentap ikan tu tengok dahulu kenderaan di belakang. Kalau tak kabbboommm!

Sekian Berita kami untuk GP.
Wasalam..

Memancing di tasik beku Rusia.

Written by Geliga Ent on Sunday, April 11, 2010 at 6:32 PM



Mari kita saksikan aksi-aksi menarik mereka yang sememangnya fenomena ini tiada di negara kita.





















TV3, BH promosi destinasi memancing untuk Pemancing Malaysia

Written by Geliga Ent on Wednesday, April 7, 2010 at 8:41 PM



Ekspedisi tiga hari berkonsep aktiviti kekeluargaan bawa kaki pancing terokai lubuk menarik


KUALA LUMPUR: Bagi mempromosikan pelancongan dalam negara terutama destinasi memancing, TV3 dengan kerjasama Unit Joran Berita Harian akan mengadakan ekspedisi tiga hari ‘Boat on The Road’ pada 7 Mei ini.

Kini dibuka untuk pendaftaran, ekspedisi itu dijangka menarik lebih 100 penyertaan, terutama pemilik kenderaan pacuan empat roda dengan tiga lokasi memancing menjadi pilihan.

Pengarah Eksekutif Berita dan Operasi Editorial Media Prima Berhad, Datuk Ahmad A Talib, berkata ekspedisi itu berkonsepkan aktiviti keluarga dan peserta dilepaskan secara konvoi di perkarangan Sri Pentas, Bandar Utama ke destinasi cadangan seperti di Lumut dan Pulau Banding, Perak; Kuala Rompin, Pahang atau Kemaman di Terengganu. Bagaimanapun destinasi yang dipilih akan diumumkan tidak lama lagi.
“Peserta disyaratkan membawa (menarik) bot gentian kaca atau aluminium sendiri ke lokasi ditetapkan,” katanya pada sidang media di Balai Berita, di sini, semalam.

Hadir sama, Ketua Produksi Majalah dan Dokumentari TV3, Zainal Ariffin Ismail; Pengarah dan Pengacara Jelajah Joran, Nasir Yusof; Pengurus Projek Berita Harian, Mohd Mizal Hasbullah dan Editor Lidah Pengarang Berita Harian, Mohd Kamal Ahmad.

Ahmad yang juga pengerusi program berkata, ekspedisi itu juga adalah sebagai tanda kerjasama antara TV3 dengan Berita Harian yang dikenali kerana kejayaan penganjuran acara tahunan pertandingan memancing, GP Joran.

Selain itu ekspedisi itu adalah untuk mempromosikan program terbaru terbitan TV3, Jelajah Joran yang bakal menemui penonton pertengahan bulan bulan depan.
Ahmad berkata, pada ekspedisi itu, penganjur mengamalkan dasar ‘siapa cepat dia dapat’ dan mereka yang berminat boleh mendapatkan maklumat dengan menghubungi Unit Joran Berita Harian atau melalui sisipan Joran setiap Sabtu atau Facebook di carian Joran.

Sementara itu, Nasir berkata, rancangan Jelajah Joran dipenuhi pelbagai maklumat aktiviti memancing serta mengajar penonton mengenai etika, panduan, produk terkini dan selok-belok memancing.

“Jelajah Joran yang disiarkan selama setengah jam memaparkan destinasi menarik seperti di Tasik Kenyir, Hutan Royal Belum dan perairan Laut China Selatan. Pada penghujung program disiarkan kaedah terkini memancing, kuiz berserta hadiah.

“Untuk menyertai kuiz, penonton perlu mendapatkan borang di sisipan Joran dan soalan yang diberikan berkisar mengenai sepanjang program berkenaan,” katanya.
Untuk maklumat mengenai ekspedisi itu, orang ramai boleh menghubungi Zainudin Ismail di talian 013-3310166 atau 03-22823131 (sambungan 4241/4242) dan Osman Lisut menerusi emel manjoran@yahooo.com atau 016-6359023.

Arkitel: Berita harian 2010/04/06

Google Website Translator Gadget

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Senarai Komuniti Pemancing Malaysia

GROUPPANCING

Selamat datang ke GROUPPANCING. Motif Utama Kami Adalah Untuk Mengumpul ahli-ahli pemancing Serta membuat trip memancing di Malaysia.Blog ini juga secara tidak langsung dapat meyemarakkan lagi hubungan diantara Komuniti pemancing dari segi hobi, minat, info, pengalaman serta persahabatan.Insyaalah GROUPPANCING akan berkembang dan maju. Sebarang pertanyaan Email: grouppancing@yahoo.com