INFORMASI PEMIKIRAN ANDA

Written by Geliga Ent on Wednesday, March 31, 2010 at 6:46 PM



CERITA PENDAYUNG SAMPAN


Suatu hari, seorang Professor yang sedang membuat kajian tentang lautan menumpang sebuah sampan.

Pendayung sampan itu seorang tua yang begitu pendiam. Professor memang mencari pendayung sampan yang

pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia sedang membuat kajian.


Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian. Diambilnya sedikit air laut dengan tabung uji kemudian

digoyang-goyang; selepas itu dia menulis sesuatu di dalam buku. Berjam-jam lamanya Professor itu membuat

kajian dengan tekun sekali. Pendayung sampan itu mendongak ke langit.Berdasarkan pengalamannya dia

berkata di dalam hati, "Hmm.Hari nak hujan."


"OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat" kata Professor itu.

Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah pantai. Hanya dalam

perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur pendayung sampan.


"Kamu dah lama kerja mendayung sampan?" Tanya Professor itu.

"Hampir semur hidup saya." Jawab pendayung sampan itu dgn ringkas.

"Seumur hidup kamu?" Tanya Professor itu lagi. "Ya".

"Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?" Tanya Professor itu.

Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya. Masih tidak berpuas hati, Professor itu

bertanya lagi, "Kamu tahu geografi?"

Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.

"Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu."

Kata Professor itu lagi, "Kamu tahu biologi?"

Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.

"Kasihan. Kamu dah kehilangan 50 peratus usia kamu. Kamu tahu fizik?" Professor itu

masih lagi bertanya.

Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala.

"Kalau begini, kasihan, kamu sudah kehilangan 75 peratus dari usia kamu.Malang sungguh nasib kamu,

semuanya tak tahu.Seluruh usia kamu dihabiskan sebagai pednayung sampan." Kata Professor itu dengan

nada mengejek dan angkuh. Pendayung sampan itu hanya berdiam diri.


Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba saja datang ombak besar. Sampan itu

dilambung ombak besar dan terbalik.Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula

pendayung sampan itu bertanya,

"Kamu tahu berenang?"

Professor itu menggelengkan kepala.

"Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100 peratus nyawa kamu." Kata pendayung sampan itu sambil

berenang menuju ke pantai.




Morale of the Story:

Dalam hidup ini IQ yang tinggi belum tentu boleh menjamin kehidupan.
Tak guna kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu perkara-perkara penting dalam hidup.
Adakalanya orang yang kita sangka bodoh itu rupanya lebih berjaya dari kita. Dia mungkin bodoh
dalam bidang yang tidak ada kena mengena dengan kerjayanya, tetapi "MASTER" dalam bidang yang diceburi.
Hidup ini singkat. Jadi, tanyalah pada diri sendiri,untuk apakah ilmu yg dikumpulkan jika bukan utk
digunakan dan boleh digunakan?


Hikmat Inspirasi:

Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian.

Usaha sempurna adalah kemenangan ..

Haruan yang membuatku tak keruan!

Written by Geliga Ent on Wednesday, March 17, 2010 at 7:33 PM



Salam kepada komuniti Pemancing Malaysia..
semalam saya bersama group pancing seperjuangan iaitu Mr Jep pergi menyatakan hasrat untuk memancing haruan yang sememangnya kebelakangan ini asyik kumpau2 jerk. Kali ini saya memang bertuah. ikan tersebut telah meyambar umpan saya.memang tak keruan dibuatnya. Sekali naik bapak haruan daa.. anggaran sekilo sengah..memang syok woo...petang nanti saya akan mengajak kawan2 group pancing unuk meyertai bersama-sama..tunggu episod haruan pada esok hari..tak sabar nih..hehehe



Jaga-jaga mulut dier besar nih..kang dier terkam tangan den sia sia jerk..



Sekitar Port memancing haruan di tempat kami...sang haruan, petang ni kami repeat lagi..
sekian, wasalam..

TANGKAP IKAN GUNA TANGAN AJE!

Written by Geliga Ent on Friday, March 12, 2010 at 6:20 PM



Hari hujan yang lebat pada lewat petang sememangnya syok untuk kita tidur masa-masa penat balik keje begini. Hujan yang lebat turun mencurah-curah dengan kesejukan yang meyelutupi suasana panas terik tengahari tadi, tiba-tiba kedengaran suasana kecoh di rumah rumah. Ini yang buat saya hot ni. Jadi saya melihat di luar rumah kelihatan sekumpulan mat-mat indon berkumpulan dan sedang menaiki motor. Saya pun kelihatan pelik..Gila apa time-time ujan ni naik motor. Lalu saya pun bertanya pada salah seorang daripada mereka. Mau kemana Bong?
pergi menangkap ikan katanya. Uikkss jadi saya pun teruja dan berminat. Dekat mana? dan mana pancingnya?
Lalu diorang pun tergelak. Pakai tangan je la Bong. Mereka tersengeh seolah-oleh menunjukkan kehebatan mereka. Dalam hati kecil ku berkata..Ingat senang ke nak tangkap ikan guna tangan. Mak aih..beto ke nih? Mari Bong saya Ikut. tanpa berlengah lagi saya pun segera siap-siap memakai baju hujan dan terus mengikuti konvoi mereka.
Dengan mengambil masa selama 15 minit kami pun sampai. Dengan Perasaan terkejut Saya melihat kawasan sungai berkenaan. MasyaAllah.. Kotornya tempat tu. Sungai Dipenuhi dengan sampah dan bermacam macam lagi benda yang menghuni dalam dasar sungai itu.Ishhh.. Biar benar mat Indon nie..tapi sememangnya Orang macam mereka tidak kisah lansung soal persekitaran.asalkan dapat ikan cukup mengembirakan mereka.
Apa lagi bong mari buka baju dan turun sekali! lalu Saya berkata, takpe la Bong saya tengok jerk la dulu. Saya takut airnya dalam kang lemas naya jerk.. Ceh dalam hati sory la tak sanggup den.
Berbekalkan tali untuk meyangkut ikan, Kasut kontrek dan google terus mereka melompat dan terus menyelam.Kabbbuushh!!


Suasana persekitaran Sungai Di Jalan Ipoh, Segambut


Dengan selamba Bro Mus meyelam ke tengah dalam dasar sungai. Ternyata beliau sudah biasa melakukan aktiviti sebegini.


kelihatan seperti Badak air..rupa-rupanya Wak meng tengah berenang.hahaha
tercungap cungap saya tengok.risau juga saya kalau2 dia lemas.maklum la die tu gemuk pastu pendek pula.tapi stamina kuat beb! hehe.



kelihatan sebuat tractor digunakan untuk mengorek sungai tersebut..uihh rasennye mesti dalam tahap gaban sungai ni..



mungkin anda semua nak tau bagaimana cara mereka menangkap ikan kan..
mudah aje caranya anda perlu menyelam di dalam air dan meraba-mara
ikan.kerana ikan selalunya suka melepak di gigi air serta di tepi batu atau di tembok di dalam air. Jikalau tangan anda terasa sesuatu objek terus anda menangkapnya menggunakan sarung tangan kalau tidak luka lah tangan anda tu..harap-harap jangan tersalah raba sudah..kalau teraba member atau sampah di dasar sungai tu takpe. Kalau teraba sang bedal atau Objek yang telah mati arghtt sudah!!!


Inilah hasilnya mengarau ikan di dasar sungai. Ini baru sikit jerk. Pernah saya nampak meraka pulang dengan seguni ikan talapia.memang kenduri besar la diorang..


Ini hasil Kami. Walaupun tak banyak kami puas mandi sungai..hahah!~


Wak Meng tidak ketinggalan merakamkan hasil beliau. Sememangnya beliau adalah penyelam yang berbakat kerana saya pernah mengira selama hampir 1 minit beliau didalam air..boleh jadi navy ni.

p/s: Jangan membahayakan diri anda, sayangilah orang yang tersayang.

sekian wasallam.

Trip Cik Siti Talapiah

Written by Geliga Ent on Tuesday, March 2, 2010 at 7:08 AM




Tarikh: 27-02-2010 (sabtu)
Masa: 5 Petang
Lokasi: Sg. Subang

Jenis Ikan: Talapia, Keli, Lampam

Ahli Group pancing

1.Jesfri

2.Arif

3.Aizat

4.Ah Ching

Ibu Kota Kuala Lumpur pada mulanya memang banyak port untuk memancing, lombong-lombong, tasik serta sungai memang banyak di sekitar lembang kelang ini. Akan tetapi pembangunan yang semakain pesat membangun membuatkan semua lombong-lombong dah tasik di timbun dan di tarah untuk membina projek bangunan seperti kondominum, rumah teres dan macam-macam lagi. Dahulu memang banyak port utk memancing tapi sekarang hanya Cuma tinggal kenangan. Hanya sungai Gombak dan sungai kelang sahaja .Ikan memang banyak kat situ, gemuk-gemuk dan sihat-sihat kat dalam sungai tu, tapi adakah anda ingin memakannya??hahaha. Dengan sisa buangan daripada orang yang tidak bertanggungjawap menyebabkan sungai-sungai kita tercemar dengan teruknya. Sikap sebegini haruslah ditegar, bak kata seruan kerajaan cintailah sugai kita. Kami Group Pancing pening memikirkan di mana tempat nak pergi memancing yang terdekat. Jadi dengan idea Ariff yang telah dipersetuju oleh rakan2 jadi kami semua ke subang. Destinasi mengambil masa selama 25 minit kami pun sampai.

Berbekalkan batang kayu, kami mencari cacing. Ikan pun pandai gak.kalau cacing beli dia tanak makan punya katanya tak sedap. Ikan pun ada taste jugak? hehe. Jadi terpaksalah kami mencari sendiri cacing fresh. Time-time petang memang time ‘GALAK’ ikan memakan umpan. saiz ikan yang sebesar 1 hingga 2 tapak tangan dapat kami naikkan. Group pancing sempat merakamkan aksi-aksi para sahabat yang sememangnya gila pancing. Mari sama-sama kita saksikan adegan tersebut..


Ini dia Mrs. Talapiah yang berjaya saya Pikat..hehehe



sapa kata olang cine tarak minat mancing? Tengok nie saya selonok dapat ikan maa....


Siap Berposing lagi Si Ah ching nie..takpe-takpe..tarik minat dier lagi..lepas ni tgk la.silap-silap 3 pancing dia beli..cayalah..


En Arip Sedang menusuk Cacing. Mah Aih kejamnya ayat tu..Memasang unpan..ha baru ok ckit..hehe



Ini dia Madam Talapiah yang berjaya di pikat oleh Mr Arif..Senyum sakan dia.maklum la, bukan main montok ikan dier..musti bergetah lagi kan.goreng pun sodap!.hahaha



Separuh Hasil dari tangkapan Kami..boleh tahan jugak la..


Ini dia Lampan Jawa saiz L.dengan menggunakan pancing udang, memang seronok melayan ikan ini..


Jangan disangka air tenang takda crocodile!!Ahli Group Pancing panik Apabila Semak di tepi sungai berbunyi kuat dengan pantas satu objek melintas daripada belakang kami..berderau darah dan terkejut amat..rupa-rupaya sang biawak yang besar gabak yang ingin melintas!..ceh lain kali nak lintas bagi ler salam dlu..terkojot den..


oit!~ udah-udah ler..dan nak magrib..moh ler kita balik..takat itu jer rejeki kita...

sekian, Wassalam..

Google Website Translator Gadget

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Senarai Komuniti Pemancing Malaysia

GROUPPANCING

Selamat datang ke GROUPPANCING. Motif Utama Kami Adalah Untuk Mengumpul ahli-ahli pemancing Serta membuat trip memancing di Malaysia.Blog ini juga secara tidak langsung dapat meyemarakkan lagi hubungan diantara Komuniti pemancing dari segi hobi, minat, info, pengalaman serta persahabatan.Insyaalah GROUPPANCING akan berkembang dan maju. Sebarang pertanyaan Email: grouppancing@yahoo.com