Trip GONG XI PA CAI Group Pancing

Written by Geliga Ent on Tuesday, February 16, 2010 at 9:15 PM



Tarikh: 15-02-2010 (ahad)
Masa: 3 Petang
Lokasi: Pantai Telok Senangin, Perak

Jenis Ikan: Kerapu, Daun Baru(Subaru),Jenahak Gelama,Gerut,Kekek, Bolos dan Lain2.
Ikan Paling meyampah: Ikan Buntal

Ahli Groupancing

1.Abg jamal

2.Abg kassim

3.Aizat


Group Pancing mengucapkan selamat Tahun Baru Cina pada orang Cina takkkan orang India pulak kot.hahaha. Cuti yang panjang selama 4 hari Group Pancing telah bercadang untuk ke Perak sambil bercuti bersama keluarga. Dengan kesempatan itu leader group pancing abg Kassim yang telah lama berkecimpung dalam area pemancingan bercadang ke Telok Senangin iaitu port bayek sejak turun-menurun dari arwah datuknya turun ke arwah bapaknya dan akhir sekali pada beliau..Menurut kata beliau, ayahnya serata beliau pernah menaikkan seekor ikan pari seberat 15 kilo! ikan jenahak 10 kilo, ikan Kerapu dan pelbagai spesis ikan yang gabak-gabak besarnya. Menurut kisah sejarah, Telok Senagin adalah tempat peyembunyian dan perkambung
Pembesar dan orang dahulu untuk mengelakkan daripada penjajah tanah Melayu..Dengan banyaknya spessis ikan sini ia menjadi sumber makanan bagi mereka..
berbalik dengan cerita Trip Group pancing, Kami terpaksa meredah hutan sekirannya air pasang..Nak atau tidak kami terpaksa meredah perpisisiran pantai dan hutan belukar..akhirnya kami sampai tempat yang dituju.dengan permandangan yang menarik dan cantik dengan berlatar belakang pulau pangkor dihadapan..dengan cuaca yang amat terik dan panas terpaksa jugak melabuhkan joran.Al maklum la keje selalu dok dalam air cond jer..hehehe.
Group pancing sempat merakamkan gambar gambar kenangan bersama ikan yang diperoleh. Diharap anda terhibur..sekian Terima kasih



Suasana Sekitar 'port bayek punya'! Perjalan ketempat destinasi yang boleh dianggap memcabar tahap metabolisma anda.



2 Orang brader otai sanggup berjemur ditengah panas matahari semata-mata untuk menunggu disambar oleh sang Pari atau jenahak



Ikan Daun Baru yang Berjaya dinaikkan oleh abg Jem.Kata Beliau Spesis ini agak agresif kerana badannya yang leper membolehkannya melawan arus..Syuk uh melayan ikan ini.


Abg Kassim dengan gumbiranya dapat menaikkan ikan daun baru kata beliau ikan ini mahal juga.anggaran rm 26 ringgit sekilo.


Saya juga tidak ketinggalan dapat menaikkan seekor kerapu..ganaz juga ikan ini meragut.kerana spesis ini suka meyorok di dalam batu karang.


Yang bestnyer..ketam biru pun ada. Cara makan sama macam udang..Tapi bila melarikan diri dari pancing dia kekiri dan kekanan.itu tandanya unpan anda diragut oleh sang ketam.


Suasana yang indah hasil daripada ciptaan Tuhan yang Maha Esa..Allahuakhbar!


Separuh dari hasil tangkapan kami..berbaloi juga kan.


Perjalanan ketika pulang terpaksa meredah batu dan hutan belukar. Barang banyak pulak tu..aduh..pengsan den..


Hari pun nak senja. Kelihatan matahari hendak terbenam..kang dah gelap melilau pula nak balik. Oleh itu kami segera terus pulang.



0 Responses to "Trip GONG XI PA CAI Group Pancing"

Google Website Translator Gadget

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Senarai Komuniti Pemancing Malaysia

GROUPPANCING

Selamat datang ke GROUPPANCING. Motif Utama Kami Adalah Untuk Mengumpul ahli-ahli pemancing Serta membuat trip memancing di Malaysia.Blog ini juga secara tidak langsung dapat meyemarakkan lagi hubungan diantara Komuniti pemancing dari segi hobi, minat, info, pengalaman serta persahabatan.Insyaalah GROUPPANCING akan berkembang dan maju. Sebarang pertanyaan Email: grouppancing@yahoo.com