TERNAKAN IKAN KELI (part2)

Written by Geliga Ent on Tuesday, November 24, 2009 at 6:03 PM


Salam Aidil Adha Kepada Komuniti Pemancing Malaysia. Mungkin pada cuti raya ini anda menghabiskan masa bersama sanak dan saudara. Mungkin juga hari cuti ini anda mengambil kesempatan untuk pergi memancing tak kira lah di sungai lombong ataupun dilaut. Anda diharapkan berhati-hati ketika memancing. Al maklum lah musin hujan kan.keselamatan harus di utamakan.
Disini Group pancing ingin menceritakan serba sedikit tentang Hobi membela ikan Keli.
Moh kita Menjengok Ikan Keli Peliharaan saya dibelakang rumah.


Dulu Kolam ini digunakan untuk membela ikan-ikan peliharaan seperti ikan emas dan Koi. Tapi asyik beli ikan pastu mati. Sudah sekarang ini dah 7 kali saya beli ikan semuanya KO. hehe.Ah tak kisah lah kerana minat saya membela ikan ini terlalu mendalam, tak heran la kalau mati boleh beli dan bela lagi. Dulu cantik Kolam ni. Tapi dan lama terbengkalai dan buat tempat nyamuk bertelor aje. Justeru, untuk mengelakkan nyamuk eadis atau chikunkunya, Saya fikir lebih elok membela ikan yang mudah hidup tak tidak perlu menggunakan mesin Oksigen. Saya check kat mudah.my, Search punya search dapat satu buyer ni. Jadi aku pun tepon En Fadil (Selayangroup Owner). Rupe-rupanya tempat penternakan ikan keli dekat je rumah saya. Jadi saya pun terus beli dalam 200 ekor ikan keli bersaiz 3 - 4 inchi.
(segala pertanyaan dan pembelian sila telepon En fadhil Selayanggroup)


Ha tengok tu Dah besor-besor ikan keli ni. dalam 2 minggu lg buleh goreng ni.
Pembesaran ikan keli bergantung dengan pemberian makanan(pallet)
sehari 2 kali pun dah cukup.


Saya tak jual keli nie Cuma bela untuk suka-suka. Kalau kat rumah makanan takde. Senang je caranya, ambil penyauk ikan, pastu sauk 2, 3 ekor, siang pastu goreng..senang bukan ..hehhe


Sesi pembersihan kolam dibantu oleh ayah saya. Kalau buat sorang2 pun penat jugak.


Kandungan air juga perlu dijaga. Ia juga bergantung dengan faktor-fakor kesedapan ikan keli.

1 Responses to "TERNAKAN IKAN KELI (part2)"

Comment by PROJEK KELI KANVAS
March 19, 2010 at 12:07 AM #  

Nak tahu info-info best dan menarik mengenai ikan Keli,jemputlah datang ke...
http://kelipenang-aquamutiara.blogspot.com/
Salam ukhwah dari Penang... :)

Google Website Translator Gadget

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Senarai Komuniti Pemancing Malaysia

GROUPPANCING

Selamat datang ke GROUPPANCING. Motif Utama Kami Adalah Untuk Mengumpul ahli-ahli pemancing Serta membuat trip memancing di Malaysia.Blog ini juga secara tidak langsung dapat meyemarakkan lagi hubungan diantara Komuniti pemancing dari segi hobi, minat, info, pengalaman serta persahabatan.Insyaalah GROUPPANCING akan berkembang dan maju. Sebarang pertanyaan Email: grouppancing@yahoo.com